zaterdag 10 januari 2015

Do you want to play a game?





In de huidige wereld waar het internet een groter deel gaat uit maken van ons leven raken we met allerlei techniek en materialen meer en meer verbonden. We zien de grens vervagen tussen realiteit en fictie, we beleven alles meer en meer van beeldschermen. Niet alleen in het dagelijkse leven maar op elk front. Ook in oorlogsvoering, daar heerst nu de discussie wat we met drones aanmoeten. Deze discussie wordt vooral gevoed door naar mijn mening mensen die er geen bal van snappen. Ze vinden 'killer-drones' maar eng, maar een verschil met een helicopter of vliegtuig is er niet, het ding is gewoon een stuk kleiner maar of de piloot nu door zijn HUD of vanaf een beeldscherm op de knop drukt maakt niets uit. As the matter of fact, als een F-35 piloot ( of welke andere moderne straaljager dan ook ) een bom afwerpt doet hij dit ook via een beeldscherm en het aangrijpen van een vijandelijk doel is BVR, ofwel beyond visual range. Dus je ziet niet waar je op schiet terwijl een drone nog in de buurt komt van het doel en je op je camera 22.000 km verderop veel rustiger mee kunt kijken en dichter in de buurt bent zonder het riscio heet lood in je achterste te krijgen van afweergeschut


.  


 Hierboven is dat duidelijk. Links het aangrijpbeeld van een drone, rechts van een vliegtuig  ( f-18 ).  Zelfde beeld.


Er zijn echter twee belangrijke verschillen die niet altijd goed worden onderkend. Ik heb het over kunstmatige intelligentie en simulatie. Kunstmatige intelligentie bestaat eigenlijk nog niet. Alle beslissingen die een robot of programma nu maakt zijn instructies, keuzes worden in geprogrammeerd en afwegingen worden gemaakt op basis van door programmeurs gemaakte keuzes. We komen wel steeds dichterbij, maar zijn daar nog lang niet. Ik denk dat minimaal alle zintuigen moeten functioneren voor iets als een kunstmatige intelligentie.


Als een robot nu loopt volgt hij een ritme, geprogrammeerde stappen met geprogrammeerde afwegingen. Ligt daar een steen? Loop er omheen, etc. Balans houden? Daar zorgen sensoren voor die een bepaald soort data doorgeven wanneer het lichaam een bepaalde hellingshoek bereikt, wat die data precies betekent weet het niet, maar de reactie is geprogrammeerd en de robot zal de balans herstellen door een aantal handelingen die zijn ingegeven. De mens voelt, interpreteert en vooral duidt. We maken ontelbaar veel afwegingen en rekenen de hele tijd zonder dat we het weten. Loop maar eens over straat 


Drones

Drones, een beladen onderwerp worden vaak gezien als terminators en is als het ware een soort combinatie van beide besproken onderwerpen. Het meest geavanceerde model is nu bijna operationeel. Deze is van de Amerikaanse luchtmacht, de X-47B. Volgens de Amerikaanse marine een game changer. Het is in staat van een vliegdekschip op te stijgen.
Deze is het meest geavanceerd, maar maakt nog steeds nul komma nul eigen beslissingen.

Zelf heb ik nooit iets te maken gehad met vliegende apparaten, wel met tanks. Ik denk dat alles 'gedroned' kan worden. In een tank bekeek ik ook de buitenwereld zonder de betrouwbare oogbal Mk1. Dat ging allemaal via optiek. Rustig aan dus mensen!

Hier een filmpje.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten